fbpx

O kolačićima

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u kojima se beleže podaci o poseti internet stranice.

Zahvaljujući kolačićima interakcija između korisnika interneta i internet stranice je brža i jednostavnija. Uz njihovu pomoć internet stranica pamti preferencije i iskustvo pojedinca pa tako pomažu da se uštedi vreme, a pretraživanje internet stranica čine efikasnim i prijatnim.

Postoji više razloga za upotrebu kolačića; prvi je sigurno njihova mogućnost spremanja podataka o stanju pojedinačnih internet stranica (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta itd.), pomažu prilikom pružanja internet usluga (registracija, sadržaj korpe za kupovinu, prijava na e-novosti, pregled video snimaka itd.), pomažu u sakupljanju podataka o navikama korisnika interneta (broj poseta, sadržaji zanimljivi za korisnika itd.), zahvaljujući njima možemo da unapredimo vaše korisničko iskustvo i ocenimo efikasnost koncepta internet stranice.

Nijedni kolačići koje koristimo na svojim internet stranicama ne sakupljaju podatke koji bi omogućavali lično prepoznavanje.

Budući da želimo da budemo sasvim iskreni sa vama, pripremili smo spisak svih kolačića koje koristimo sa obrazloženjem razloga. Uvažavajte to da se sa daljnjom upotrebom ove internet stranice slažete sa našom upotrebom opisanih kolačića.

 

Koje kolačiće koristi ova internet stranica?

Neophodni kolačići

Kolačići koji pomažu da se prikaže odgovarajući sadržaj omogućavaju fukncionisanje obrazaca, korpe i drugih bitnih elemenata internet stranice. Takvi kolačići su aktivni samo za vreme trajanja sesije.

Google

Google koristi kolačiće za spremanje omiljenih korisničkih podešavanja, izbor jezičke verzije, broj prikazanih pogodaka i vrednosti, prikaz informacija na Googlovim kartama, kao i mnogo drugih funkcionalnosti i usluga tog internet giganta.

Google Analytics

Google Analytics je usluga analiziranja interneta. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našoj internet stranici i tako nam pomaže da ostvarimo bolje korisničko iskustvo, prikažemo relevantan sadržaj itd. Prilikom iščitavanja tih podataka mi vas ne možemo lično prepoznati. Životni vek tih kolačića je do 2 godine.

Primer korišćenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.